Faaliyetlerimiz

  

Rektör Alma, Tuzluca’daki Muhtarları ağırladı (06 Aralık 2018)

 

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Tuzluca İlçesinin mahalle ve köy muhtarlarını Şehit Bülent Yurtseven kampüsünde misafir etti. Rektör Alma Tuzluca’dan üniversitemize gelen yaklaşık 45 muhtarı Rektörlük binasında bulunan sedir odasında ağırladı.

Üniversitemizde yapılan çalışmalar hakkında önemli bilgilendirmeler yapan Rektör Alma, devam eden projeler ve inşaat çalışmaları hakkında da muhtarlarla görüş alışverişinde bulundu.

“Tuzluca’da Tuz Terapi Merkezi kuruyoruz”

Rektör Alma ziyarette ikili ilişkilerin ve ortak projelerin önemine vurgu yaparak, göreve geldikleri günden beri yoğun bir şekilde çalıştıklarını ve Iğdır Üniversitesini bölgede üst sıralara taşımak istediklerini belirtti. Üniversite ve yerel yönetimlerin işbirliği içinde olması gerektiğini ifade eden Rektör Alma, “Türkiye’de Tuzluca’nın tuzu birinci sıradadır. Türkiye’de tuz konusunda uluslararası ilk defa sempozyum düzenleyen üniversiteyiz. Serhat Kalkınma Ajansı (SERKA) ile birlikte hazırladığımız Tuz Terapi Merkezi projesi 2.7 milyon değerinde ve birinci etabı için onay aldık. Iğdır’ın Kaysısının coğrafik işaretini aldık. Iğdır’ın süper domatesi, taş köfte ve bozbaşı içinde çalışıyoruz. Üniversite olarak çok hızlı gelişiyoruz. 35’e yakın yeni bölüm açtık. Yaklaşık 27 yüksek lisans programımız var. Öğrenci sayımızı bu yıl nerdeyse iki kat artırarak 8 bin 500’e çıkardık. Bu konuda sizin de desteğinizi bekliyoruz. Tuzluca MYO’da sağlık bölümleri başta olmak üzere birçok yeni bölüm açtık. Tuzluca MYO’nun öğrenci sayısı bu yıl iki kat artarak 200’den 400’e çıktı. Bütün enerjimizi üniversitemizi, ilimizi ve ilçelerimizi geliştirmek için kullanıyoruz.” dedi.  

Yaptığımız çalışmaları yerinde görmeniz amacıyla sizleri buraya davet ettik. Nitekim üniversitemizin alt yapı çalışmaları ve güneş enerjisi santrali bitmek üzere, peyzaj çalışmalarında ise sona gelmiş bulunuyoruz. Ayrıca Aralık ilçesinde TİGEM’in desteğiyle sıcak su kaynağı için rapor hazırlıyoruz. Hayvan hastanemizin kuruluşu tamamlandı, hastanemiz için ambulans aldık, çok yakın zamanda teslim alacağız. Tarımsal Uygulama Araştırma Merkezimiz bünyesinde çiftçilerimizi eğitmek amacıyla Çiftçi Eğitim Merkezini kurduk. Haftalık olarak 150 çiftçiyle bir araya gelerek yeni çalışmalar yapıyoruz. Öte yandan, üniversitemizdeki çorak alanları tamamıyla ağaçlandırmaya başladık. Bal ormanımızda tıbbi ve aromatik bitkiler sahası oluşturduk. İnşallah kampüsümüzü yeşil bir görünüme kavuşturacağız. Siz değerli muhtarlarımızdan da bazı konularda destek bekliyoruz. Yerel yönetimlerle işbirliği içinde olarak yaşadığımız sorunları ortadan kaldırmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

“Enerji Santralimiz tamamlandı”

Rektörlük binasında yapılan görüşme sonrasında muhtarlarla birlikte seyir tepesine geçen Rektör Alma, 10 bin metre kare alana kurulan 500 kW gücündeki güneş enerjisi santrali hakkında da bilgiler verdi.  Muhtarlar daha sonra üniversitemiz Şehit Mehmet Bora Tayfur Kaplı Spor Salonunu ve Mediko Sosyal binasını gezdi. Mediko Sosyal binasında verilen yemeğin ardından muhtarlara burada bulunan 8 Eylül Konferans salonunda üniversitemizin tanıtım filmleri de gösterildi. Rektör Alma’nın daveti üzerine üniversitemize gelen muhtarlar, üniversitemizde yapılan çalışmaları takdirle karşıladıklarını ifade ettiler. Kampüste bir şehir kurulduğunu ifade eden muhtarlar yapılan çalışmaları yerinde görme fırsatı yakaladıklarını kaydederek, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma’ya her konuda destek olacaklarını söylediler.

 

 

Rektör Alma Muhtarlarla Bir Araya Geldi (12 Kasım 2018)

 

Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Iğdır’da görev yapan muhtarları Şehit Bülent Yurtseven kampüsünde misafir etti. Rektör Alma’nın daveti üzerine üniversitemize bir ziyaret gerçekleştiren muhtarlar, kampüs alanı içerisinde yapılan çalışmaları yerinde görme fırsatı yakaladı.

Rektörlük binası sedir odasında gerçekleşen ziyarette, üniversitemizde yapımı tamamlanan çalışmalar hakkında önemli bilgilendirmeler yapan Rektör Alma, devam eden projeler ve inşaat çalışmaları hakkında da muhtarlarla görüş alışverişinde bulundu.

Yapılan icraatlar anlatıldı

Ziyarette ikili ilişkilerin ve ortak projelerin önemine vurgu yaparak konuşmasına başlayan Rektör Alma, göreve geldikleri günden beri yoğun bir şekilde çalıştıklarını ve Iğdır Üniversitesini bölgede üst sıralara taşımak istediklerini belirtti. Üniversite ve yerel yönetimlerin işbirliği içinde olması gerektiğini ifade eden Rektör Alma, ”Şehrimizin ve dolayısıyla üniversitemizin kalkınması için yerel yönetimlerle işbirliğini önemsiyoruz. Yaptığımız çalışmaları yerinde görmeniz amacıyla sizleri buraya davet ettik. Nitekim üniversitemizin alt yapı çalışmaları ve güneş enerjisi santrali bitmek üzere, peyzaj çalışmalarında ise sona gelmiş bulunuyoruz. Ayrıca Aralık ilçesinde TİGEM’in desteğiyle sıcak su kaynağı için rapor hazırlıyoruz. Hayvan hastanemizin kuruluşu tamamlandı, hastanemiz için ambulans aldık, çok yakın zamanda teslim alacağız. Tarımsal Uygulama Araştırma Merkezimizin bünyesinde çiftçilerimizi eğitmek amacıyla Çiftçi Eğitim Merkezini kurduk. Haftalık olarak 150 çiftçiyle bir araya gelerek yeni çalışmalar yapıyoruz. Öte yandan, üniversitemizdeki çorak alanları tamamıyla ağaçlandırmaya başladık. Bal Ormanımızda tıbbi ve aromatik bitkiler sahası oluşturduk. İnşallah kampüsümüzü yeşil bir görünüme kavuşturacağız. Siz değerli muhtarlarımızdan da bazı konularda destek bekliyoruz. Yerel yönetimlerle işbirliği içinde olarak yaşadığımız sorunları ortadan kaldırmak istiyoruz” şeklinde konuştu.

Muhtarlardan teşekkür

Rektörlük binasında yapılan görüşme sonrasında muhtarlarla birlikte seyir tepesine geçen Rektör Alma, çalışmalarına başlanan ve 10 bin metre kare alana kurulacak 500 kW gücündeki güneş enerjisi santrali hakkında da çeşitli bilgiler verdi. Projenin tamamlanması ile güneş enerjisi üretimine başlayacaklarını kaydeden Rektör Alma, bu sayede Iğdır Üniversitesinde tüketilen enerjiye alternatif bir kaynak oluşturacaklarını belirtti.

Rektör Alma’nın daveti üzerine üniversitemize gelen muhtarlar ise yapılan çalışmaları yerinde görme fırsatı yakaladıklarını kayderek, Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma’ya destek vermekten büyük bir mutluluk duyacaklarını belirtti. 

 

 

IĞDIR MERKEZ İLÇESİNE BAĞLI KADIKIŞLAK KÖYÜNDE ÇİFTÇİ EĞİTİM TOPLANTISI YAPILDI (8 KASIM 2019)

 

Iğdır Üniversitesi Çiftçi Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından Iğdır’ın Kadıkışlak köyünde Ziraat Fakültesi akademisyenlerinin katılımıyla Çiftçi Eğitim Toplantısı düzenlendi.

8 Kasım 2019 tarihinde gerçekleştirilen Çiftçi Eğitim Toplantısı’nda, çiftçilerin tarımsal üretimle ilgili karşılaştıkları sorunlar ve çözüm önerileri üzerinde duruldu. Soru cevap şeklinde gerçekleştirilen toplantıda, öncelikli olarak bölgede üretimi yapılan ürünlerin yetiştirme teknikleri, pazarlama sorunları ve çözüm önerileri görüşüldü.

Çiftçiler, bölgede yoğun olarak; şeftali, üzüm, elma, kayısı, yonca, buğday ve mısır üretimi yapıldığını ifade ederken; üzümün sadece Kadıkışlak köyünde üretildiği, elma üretiminin de son yıllarda pazarlamada yaşanan sıkıntılar ve ürün satış fiyatlarının düşüklüğü nedeniyle azaldığı belirtildi. Pamuk üretiminin ise, hasat masraflarının yüksekliği ve iklim değişikliği nedeniyle terk edildiği ifade edildi.

 

 

 

Üniversitemiz akademisyenleri çözüm önerileri sundu:

 

Çiftçi Eğitim Toplantısı’nda görüşülen üretici sorunları arasında şu konular yer aldı; toprak tahlilinde yaşanan sıkıntılar, mısırda koçan kurdu zararlısı, meyve sineği zararlısı, zirai don, toprakta tuzluluk problemi, üretim girdilerinin maliyeti. Çiftçiler, toprak ve yaprak analizi konusunda Iğdır Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden destek isterken Ziraat Fakültesi akademisyenleri, Iğdır Üniversitesi Merkezi Laboratuvarı’nın çiftçilere destek olacak yeterli altyapıya sahip olduğunu belirtti. Üretimle ilgili diğer sorunlar hakkında ise Ziraat Fakültesi akademisyenleri tarafından farklı çözüm önerileri sunuldu. Ziraat Fakültesi akademisyenleri, tarımsal ilaçlama hakkında da tavsiyelerde bulunurken üreticilerden gelen fidan yetiştiriciliği eğitimi için kurs planlanması kararlaştırıldı.

 

 

“Coğrafi işaret” ve Hayvan Hastanesi hakkında bilgilendirme yapıldı:

 

Toplantıda, Iğdır’da üretilen ürünlere Üniversitemiz öncülüğünde “coğrafi işaret” alınması konusu da gündeme gelmiş ve Ziraat Fakültesi akademisyenleri tarafından bölgede başvurusu yapılan coğrafi işaretler hakkında bilgilendirme yapıldı.

Ziraat Fakültesi akademisyenleri tarafından üreticilere, Iğdır Üniversitesi Hayvan Hastanesi hakkında da bilgilendirme yapıldı. Üreticiler, Iğdır Üniversitesi Hayvan Hastanesi’nin faaliyetlerine büyük ilgi gösterirken hastanenin iletişim bilgilerini talep ettiler.

 

Çiftçi Eğitim ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Köksal KARADAŞ koordinasyonunda 76 DD 015 plakalı Üniversitemize ait araçla beraber Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Salih BAYRAKTUTAN, Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Okan ÖZBAKIR ve Öğr. Gör. Seyfullah Sinan ATEŞ eşliğinde 19.10.2019 Cumartesi günü Tuzluca ilçesi Kula, Yağlı ve Arslanlı köylerine ziyaretler yapılmış olup ziyaretler ile ilgili izlenimler aşağıda belirtilmiştir.

Kula Köyü; Köy Iğdır merkeze yaklaşık 87 km mesafede Iğdır Kağızman yolu üzerinde ana yola 2 km mesafede bulunmaktadır. Köyün güneyinde yaklaşık 15-20 km mesafede krom madeni bulunmaktadır. Krom madeninde yapılan incelemelerde daha önce maden çıkarıldığı ancak şu an herhangi bir faaliyet olmadığı ve madende krom, demir, bakır vb. değerli madenlerin bulunduğu gözlenmiştir. Madenden alınan örnek numuneler ilgili hocalar tarafından alınarak Üniversitemiz laboratuvarında incelenmek üzere getirilmiştir (Madenle ilgili resimler aşağıdadır).

Yağlı Köyü; Tuzlucu’ya 25 km mesafede ve Tuzluca’nın Kuzey doğusunda bulunmaktadır. Köyde inşaatların iç ve dış mekan mimarileri ile zemin kaplamada andezit ve bazalt taşlarının bulunduğu belirlendi. İlgili hocalar alan  değerlendirmesi yaptıktan sonra inceleme amaçlı örnek numuneler almışlardır (Andezit ve bazalt taşlarının bulunduğu alana ait resimler aşağıdadır).

Arslanlı Köyü; Tuzlucu’ya 28 km mesafede ve Tuzluca’nın Kuzey doğusunda bulunmaktadır. Köyde yol döşeme malzemesi olarak kullanılabilecek olan kırmızı renkli volkanik cüruf bulunduğu belirlendi. Örnekler alınarak sergilemek ve incelemek amacı ile üniversitemize getirildi. 

 

Detaylar: https://eskisite.igdir.edu.tr/duyuru/tuzluca-ilcesi-kula-yagli-ve-arslanli-koylerine-ziyaretleri

 

10 Mayıs 2019 Cuma günü, Çiftçi Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi bünyesinde Ziraat Fakültesi ve Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu Öğretim üyeleri Aralık ilçesi Yukarı Çamurlu Köyü’nde tarım üreticileri ile bitkisel ve hayvansal üretimde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri üzerine toplantı yapılmıştır.

Karşılıklı soru cevap şeklinde gerçekleşen toplantıda öncelikli olarak bölgede üretimi yapılan ürünlerin yetiştirme teknikleri ve pazarlama sorun ve çözüm önerileri görüşüldü. Önceki yıllarda üretimine ara verilen ve 2018 yılında bölgede tekrar ekilen pamuk bitkisinde ekim ve hasat makinalarının eksikliğinden dolayı bölge çiftçisinin pamuk üretimine sıcak bakmadığı ancak bu makinaların temin edilmesi durumunda pamuk üretebilecekleri belirlendi. DSİ tarafından yapılan sulama kanallarındaki Savak kapaklarının çalınma probleminden dolayı sulama sorununun olduğu çözüm olarak Savak kapaklarının yenilenmesi ve belirli alanlara kamera konulabileceği görüşüldü. Yonca hortumlu böceğinin zararı ve bu konuda alınacak önlemlerle ilgili olarak; yonca hortumlu böceğinde bitki boyu 5 cm iken ilaçlama yapılması, sulama sayısının ve ekim sıklığının böcek oluşumuna engel olduğu konusunda bilgi verildi. Büyükbaş hayvancılıkta yavru atma sorunu olduğu ve çözüm önerisi olarak üreticilerin küflü yem yedirmemeleri gerektiği ve İl-İlçe Tarım Müdürlüklerine başvurarak kan tahlili sonucu hastalığın teşhis ettirilmesi gerektiği ifade edildi. Bölgede tarım ürünlerinin pazarlanması noktasında kooperatiflerin kurulması ve üreticilerin bu organizasyonlara üye olması görüşü soruldu ve bütün üreticiler olumlu görüş beyan etti.

Bölge üreticilerine ihtiyaç duymaları ve Çiftçi Eğitimi Uygulama ve Araştırma Merkezi ile iletişime geçmeleri durumunda bitkisel veya hayvansal üretim ve pazarlama konularında eğitim verilebileceği konusunda anlaşmaya varılmıştır.

 

 

 

 ÜNİVERSİTEMİZ ÇİFTÇİ EĞİTİM MERKEZİ TARAFINDAN EĞİTİM SEMİNERİ DÜZENLENDİ (13 MART 2018)

 

Iğdır Üniversitesi Çiftçi Eğitim Merkezi tarafından Melekli Beldesinde bulunan tarım üreticilerine yönelik eğitim semineri düzenlendi. 8 Mart Cuma günü düzenlenen eğitim seminerinde hayvansal üretimde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri masaya yatırıldı.

Karşılıklı soru cevap şeklinde gerçekleşen seminerde; bitkisel ürünlerin pazarlanması problemi, elma verimliliğin düşüklüğü, kayısılarda erken çiçeklenme, mısırda yabancı otların bulunması, yonca hortumlu böcekler ve ağaçlarda bulunan kırmızı örümceklerle ilgili sorunlara çözüm önerileri getirildi.

Seminerde ayrıca, Beldede veteriner hekimlerin bulunmaması nedeniyle hayvancılıkla ilgili önemli sorunlar yaşadıklarını belirten tarım üreticileri, Ziraat Fakültesi Öğretim Üyelerinin de aralarında bulunduğu bir kooperatifin kurulması yönünde çözüm önerileri sundu. Öte yandan tarım ürünlerinde doğru zamanda ilaçlama yapılması, erken uyarı sisteminin daha sık kontrol edilmesi, ürün çeşitlendirmesi yapılması ile gübreleme yöntem ve miktarının doğru seçilmesi gibi konularda önerilerde bulunuldu.